Op beeld vastgelegd

Op het moment dat wij niet in de gelegenheid zijn om te duiken, kunnen we altijd nog terugvallen op (lees: genieten van) waanzinnig mooie foto’s of video’s. Voor die beelden moet veel gedaan worden, en daar mag best eens even bij stilgestaan worden.

Regelmatig slaan wij er een boekwerk op na om te kunnen genieten van oogverblindende onderwaterfoto’s. Nationaal & Internationaal bekende onderwaterfotografen waaronder Peter Verhoog, Willem Kolvoort, Edwin van der Sande, Udo van Dongen, Karin Brussaard, Cor Kuyvenhoven, John Neuschwande, Alessandro Carletti, Andrea Ghisotti & Kurt Amsler stellen voor de perfecte foto soms hun leven letterlijk in de waagschaal.

Zo spraken wij recent de alom geprezen fotograaf Peter Verhoog. Van de gedetailleerde schoonheid van koraal tot en met de kracht van grote roofvissen, zijn werk is gewoonweg imponerend! Zijn foto’s die onder andere door National Geographic gepubliceerd worden en in de boeken De Groene Zee en Haaien & Close Encounters staan, laten niets aan de verbeelding over. De ultieme foto van de grote witte haai maken? “Ja graag, maar niet vanuit een kooi”. Geen kooi?! Dan heb je spreekwoordelijk ball…. er heel veel over. We hoeven er dan niet over te gaan discussiëren dat er dan leven in de weegschaal wordt gesteld.

Vandaag de dag, met social media, zijn er ontzettend veel onderwaterfotografen die allemaal prachtige foto’s maken. In ons social media netwerk volgen wij er een aantal zoals Daniel Botelho of Mermaid Kat. En eenieder legt weer verschillende dingen vast. Daniel legt voornamelijk haaien en vissen op de gevoelige plaat vast terwijl Mermaid Kat met haar specialisme onderwatermodellenfotografie ijzersterk is.Met al het onderscheid in wat gefotografeerd wordt, moeten ook voor deze beelden behoorlijk gedaan worden. Wat te denken van een model onder water fotografen? Klopt de houding, ogen open, lichtinval, fysieke factoren en ga zo maar door. Geen makkie schat ik in.

Zo kan er nog veel meer over onderwaterfotografie worden gezegd. En zo ook natuurlijk over onderwaterfilm! Jacques-Yves Cousteau, Sir David Attenborough en Steve Irwin zijn in onze optiek pioniers van deze beelden.Neem nu ontdekkingsreiziger en onderzoeker Jacques-Yves Cousteau waarvan wij midden 20ste eeuw zijn avonturen & onderzoeken op de voet hebben kunnen volgen. Met zijn schip de Calypso en team voer hij naar de uiteinden van de wereld en liet de wereld kennis maken met alles wat onder water groeit en bloeit. Met ingehouden adem keken we massaal naar zijn ervaringen. Beelden van “spelende” robben in de Noordelijke IJszeeën tot en met kraakhelder wateren in de Stille Zuidzee spreken nog altijd tot de verbeelding.


Steve Irwin, geheel op zijn eigen wijze, was ook zo’n pionier. ‘Was’ omdat Steve, tijdens onderwateropnames door een giftige pijlstaartrog in de borststreek is gestoken en als gevolg daarvan overleden. Zijn enthousiasme voor fauna boven én onder water bracht hij op een dusdanige manier, dat spatte gewoon van de televisie!

Meer recent is de meervoudig bekroonde, prachtige documentaire Planet Earth van de Britse BBC met de voice-over van niemand minder dan Sir David Attenborough. En die voice-over doet hij op een manier zoals alleen hij dat kan! Deze indrukwekkende documentaire zou wat ons betreft gewoon verplichte kost op school moeten zijn en het liefs al op de basisschool.   

De wijze waarop beelden worden vastgelegd is soms aanleiding tot discussie. Is het oprecht dat haaien zoals de grote witte eerst met aas worden gelokt? Natuurlijk is het in ieder geval niet.

Neemt niet weg dat zonder het werk van al deze mensen wij beperkt slecht kennis maken, beperkt leren en genieten van als het moois dat de onderwaterwereld ons te bieden heeft. Eigenlijk zijn deze ‘waaghalzen’ ambassadeurs van de duiksport. Dan is het ook niet gek dat wij meer aandacht aan deze mensen mogen of wellicht zelfs moeten schenken en een schouderklopje geven.

Raymond

#neverstopdiving